At være kreativ kræver viljestyrke

skitse
Jeg vil her komme lidt ind på hvordan man nemmere kan nå i mål med sine kreative projekter. Min grundtanke er at vi skal lære at tænke skitsefasen som noget totalt ufærdigt, bare et skridt på vejen. Du spiser jo heller ikke en god steg, lige når den er blevet marineret, før den har været i ovnen? Det lyder jo meget enkelt og måske som en selvfølge, men er det også sådan vi arbejder med skitsefasen?

Når man skal være kreativ, er det tit noget der kræver hårdt arbejde. Jeg oplever, når jeg er i skitseffasen, at jeg nemt når der til hvor jeg næsten giver op. Det jeg er kommet frem til ser slet ikke så godt ud som det jeg havde forestillet mig. Men virkeligheden er jo, at selvom skitser kan være rigtigt flotte, så er det først når vi nærmer os mål, det bliver rigtig godt. Det er bare noget man nemt glemmer. 

Det handler derfor om at være meget bevidst om, at når man er i de begyndene faser, så kan det godt se skidt ud - Og det er helt ok. Her fra er der flere veje at tage. En af mulighederne er at starte for fra og afprøve andre idéer. Men nogle gange er det tid der skal til. Hvis muligheden er der, kan det derfor være en god idé at få lidt frisk luft, eller lade skitsen ligge natten over, eller længere tid. Nogle gange bliver et mesterværk måske skabt med få justeringer henover flere uger.

 

Giv tid, vær åben og nyd processen

-

Hvis man i skitsefasen vender sig til ikke at sætte så høje krav til sig selv, så bliver arbejdet også meget lettere. I skitsefasen skal man helst ikke have lagt sig alt for fast på en enkelt idé, for så bliver det et problem hvis det ikke er realiserbart. Fra at have fået en god idé skitseret, skal der dermed helst ikke være for langt til at arbejde med en helt anden idé. Det kræver derfor at man har evnen til selvkritik samtidig med at man også vælger at tro på sig selv. En svær balancegang.

Som sagt, holder det ikke altid at kaste sig ud i at lave mange nye skitser - Hvis idéen bare er den rigtige, så er øvelsen at holde ud til det bliver godt. Og her er det at man ofte bliver små-deprimeret fordi det bare ikke vil lykkedes. Men hold ud, min ven. Det er lidt som at bestige et bjerg med mange forhindringer. Det tager tid, gør måske ondt og undervejs er man totalt udmattet. Men når man når toppen, glemmer man det alt sammen, for her er udsigten bare fantastisk.

Måske en del af det også er at man under skitsefasen øver sig i det nye projekt. Ikke to opgaver er ens. Og intet bliver godt uden øvelse. Jeg oplever i hvert fald  at selvom jeg er i et projekt, der ligner noget jeg har prøvet mange gange før, så er der nyt at lære hver gang.

Det er svært at være kreativ og en prøvelse hver gang. Men jeg tror at hvis vi er bevidste om hvad der ligger af udfordringer i skitsefasen, så bliver den også nemmere at håndtere. Derfor min opfordring til at holde modet oppe, prøve igen og igen, øve sig og få en masse frisk luft. Vent med at tage en holdning til arbejdets kvalitet, før du nærmer dig mål.

 

Det vi gør godt i dag, kan vi altid gøre endnu bedre i morgen

 

Om Thuendesign

Karsten Thuen. Konceptudvikler og programmør. Forsøger at arbejde på samme måde som en dygtig snedker der både udtænker, tegner og bygger de lækre møbler. 

 

 

Udvalgte projekter

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5